Gherar

.
Gherar

Gherar a fost orasul in care Avraam si Isaac au locuit pentru o vreme, au sapat fantani si s-au imbogatit datorita tratamentului generos de care s-au bucurat sub conducerea lui Abimelec, imparatul din Gherar (Gen. 20; 26). Initial s-a crezut ca vechiul Gherar se afla pe vatra actualului Tell Jemmeh, situat la aproximativ 13 km sud de Gaza. Sapaturile arheologice efectuate aici certifica faptul ca zona a fost locuita cu intermitente din perioada patriarhilor pana in perioada romana ( 63 i.Hr – 70 d.Hr.).

Arheologii contemporani sunt de parere ca orasul Gherar este, de fapt, orasul Tel Haror de astazi, situat in partea de nord a localitatii Nabal Gherar, la aproximativ 21 km vest de Beerseba. Sapaturile efectuate aici intre anii 1982-1985 confirma faptul ca zona a fost locuita din vremuri stravechi (cca. 4000-3150 i.Hr.).

Pe vremea lui Avraam, orasul Gherar se intindea pe o suprafata de peste 16 ha si era protejat de o retea extinsa de ziduri si de fortificatii din pamant. De asemenea, a fost excavat un templu in care se aduceau ca jertfa oi si capre. Se pare insa ca acest templu a fost construit la o data ulterioara perioadei lui Avraam. Dovezile arheologice descoperite in Gherar certifica puterea si bogatia de care se bucurau filistenii in acest oras aparat de un puternic sistem de fortificatii.

Sursa: www.cercetatiscripturile.org

This entry was posted in Localitati biblice. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>