Colita

Colita

Colita este inf1amarea portiunii de intestin gros numit colon.
Colita, ca si gastrita releva stari anormale de tulburari hepatice, constipatie cronica, obiceiuri gresite de alimentatie si stres.
Intestinele sunt in mod particular susceptibile la stres si la intoleranta alimentara putand sa se infecteze si sa manifeste simptomele unui intestin hiperactiv, intercaland perioade de diaree cu altele de constipatie, gaze si alte incomoditati.

TRATAMENTE

• Reglati functiile hepatice: Beti ceaiuri de pelin, mere si sucuri de lamaie si ananas.

ALIMENTATIE

~ Faceti combinatii alimentare simple, nutritive, usor de digerat si care nu provoaca fermentatie.  Condimentele iritante, prajelile, dulciurile, combinatiile  greu de digerat si carnea tind sa irite inca mai mult intestinul.

~ Mancati incet, liberi de tensiune sau preocupari. Amintiti-va ca tulburarile emotionale genereaza tulburari digestive si pot cauza sau complica simptomele de colite.

~ Intoleranta alimentara este foarte comuna si in mod frecvent ea este cauza colitei. In acest caz trebuie sa se procedeze prudent, pana ce intestinul recupereaza vitalitatea pentru a suporta alimente mai consistente si fibroase.

RETETE SIMPLE SI EFICIENTE

• Mancati la micul dejul si la cina timp de cateva saptamani, mere, pere si prune in stare naturala sau in compot, cu putin lapte sau iaurt. Sucul de mere sau de morcov sunt excelente. .

• Usurati simptomele de colita simple sau ulceroase cu folosirea verzei. Puneti 3-4 frunze de varza peste abdomen timp de o noapte. Acoperiti cu o tesatura de lana.

• Combinatii de sucuri:
mere – 250 ml
morcov – 150 ml; sfecla rosie – 100 ml; lamaie – 50 ml
morcov – 250 ml; patrunjel 150 ml
Se recomanda una sau mai multe optiuni pentru una sau doua zile.

• Beti 1-3 pahare de suc de varza intre mese. Continuati tratamentul timp de cateva saptamani. Combinatia de suc de varza cu suc de morcov este buna si imbunatateste gustul (Dr. Jean Valnet).

• Combinatii de tarate: Macinati in mod partial si puneti intr-o oala cu 2 l de apa urmatoarele ingrediente: 20 g tarata, 15 g orz, 25 g ovaz si 15 g grau. Fierbeti o jumatate de ora. Filtrati si beti 3-5 cesti pe zi.

• Samanta de in. Puneti seara o jumatate de lingura de samanta de in intr-o cana cu apa. Beti apa dimineata.

PLANTE MEDICINALE

~ Ienupar. Pentru stomacul bolnav se recomanda mestecarea si inghitirea a catorva boabe de ienupar, timp de 11 zile consecutive. Se incepe in prima zi cu patru si se mareste numarul cu un bob pe zi pana se ajunge la 15, apoi se micsoreaza cu cate un bob pana se ajunge din nou la 4. Acest tratament creste capacitatea digestiva a stomacului si elimina fermentatiile stomacale si intestinale. (Dr. Leo Manfred).

~ Sunatoare. Infuzie din 1 lingurita de planta la 1 cana de apa fierbinte. Se beau 2-3 cani pe zi.

This entry was posted in Boli si tratamente and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>