Bauturile nealcoolice si efectele lor

Baturile energizante dauneaza grav sanatatii!

Se pare ca    bauturile energizante ne afecteaza smaltul dintilor, ducand in timp la carii sau chiar la probleme mult mai grave ale danturii. Iar daca nici tie nu-ti place vizita la stomatolog, atunci ar fi mai bine sa ii ascultam pe specialisti!

Cativa cercetatori din New York au facut un experiment inedit. Au taiat cativa dinti in jumatate si i-au pus in apa si in energizante. Dupa o perioada, au comparat rezultatele.

Dentistii au ajuns la concluzia ca acidul citric din energizante erodeaza smaltul dintilor si determina probleme extrem de grave daca nu sunt depistate la timp.

Multi s-au intrebat daca ar avea vreun efect spalarea pe dinti imediat dupa consumarea acestor bauturi. Specialistii au facut un nou studiu si au declarat ca spalarea pe dinti imediat dupa ce se consuma energizante face si mai rau, deoarece acidul din bautura inmoaie dintii, facandu-i extrem de vulnerabili la actiunea abraziva a periutii de dinti. Acelasi efect il poate avea si o guma de mestecat cu particule abrazive!

Deci, daca tii la dantura ta si vrei sa eviti vizitele prelungite la medicul stomatolog renunta la bauturile energizante si chiar la sucurile carbogazoase din comert.

Sursa: www.culinar.ro

 

Bauturile racoritoare carbonate.

Cercetatori americani au descoperit inca un motiv pentru a evita consumul de bauturi racoritoare carbonate (7UP, Pepsi, Coke, etc) numite generic soda. Adultii care consuma cel putin o soda pe zi, au in medie cu 50% mai multe sanse de a dezvolta o varietate de maladii, printre care se numara si diabetul, bolile cardiace si stroke. Mai multe studii stiintifice din trecut, au aratat aceleasi rezultate, insa de data acesta, Dr. Ramachandran Vasan de la Boston University School of Medicine, a inclus in studiul lui si bauturile asa numite diet, care se presupune ca au mai putine calorii si zahar.

Cercetatorii s-au asteptat sa gaseasca o diferenta intre consumatorii de bauturi obisnuite si cei care consuma diet soda. In realitate rezultatele au fost aproape identice, fara nici o diferenta statistica semninficativa. Specialistii cred ca asta se explica datorita faptului ca cei care consuma diet soda, au impresia ca o bautura diet este mai sanatoasa si probabil ca incerca sa compenseze pentru o viata si dieta mai nesanatoasa.

Studiul a examinat stilul de viata a peste 6.000 de barbati si femei, pe o perioada de 4 ani. La inceputul studiului, toti participantii au avut in general o sanatate buna. Cei care au consumat cel putin o soda pe zi, au avut 31%  mai mult risc sa devina obezi, cu marea parte din grasime concentrata in zona abdominala.

In alte studii  s-a descoperit ca persoanele care au acumulat grasimea in zona abdominala au o predispozitie pentru maladiile cardiace. De asemenea participantii au avut 25% mai mult risc la un nivel de colesterol si triglycerides ridicat. Prin acest studiu, cercetatorii incearca sa atraga atentia populatiei la riscurile la care se expun, atunci cand c onsuma aceste bauturi, fie ele chiar si diet. Rezultatele acestui studiu au fost publicate saptamana aceasta in revista medicala Circulation.

Sursa:  www.intercer.ro

 

UNII II SPUN PROPAGANDA ANTI, ALTII II SPUN “ALIMENTATIE RATIONALA/NATURISTA” TU CE PARERE AI ?

VETI BEA O COCA-COLA SAU UN PEPSI ÎN SANATATEA NOASTRA ? CUM COCA-COLA SI PEPSI-COLA NE AJUTA

Extras dintr-un  articol al lui “Anonymous” de marti 17 ianuarie 11:38:44

Ce este mai bun decât sa fie însotit prânzul nostru sau pizza de la cina de o Coca-Cola rece … Racoritoare, digestiva si mai ales … “fara sa moarte”. Nu cumva însa, în spatele acestora = se ascunde ceva ? Exista ceva ce nu stim ? Ce este, în fine, aceasta negru spumant lichid pe care-l numim Coca-Cola ? Cititi ..

-        În multe state ale Statelor Unite ale Americii politistii cara doua galoane de Coca-Cola într-un camion ca sa curete sângele de pe drumuri în urma accidentelor.
-        Daca puneti o friptura (o bucata de carne) într-un bol cu Coca-Cola va disparea dupa doua zile.
-        Ca sa curatati o toaleta turnati în scoica WC-ului o Coca-Cola si lasati “cunoscutul gust” sa stea pentru o ora dupa care trageti apa. Se va fi curatat în mod impecabil si va straluci de curatenie. Acidul citric al Coca-Colei face sa dispara toatele petele colorante de pe suprafetele sticloase si de pe portelanuri.
-        Ca sa scoateti rugina de pe aparatoarele cromate ale autovehiculelor frecati cu o bucata de folie de aluminiu mototolita si înmuiata în Coca-Cola.
-        Ca sa curatati contactele (polii) unei baterii auto de coroziuni varsati peste acestea o Coca-Cola.
-        Ca sa slabiti un surub ruginit (cu piulita) puneti deasupra lui o cârpa înmuiata cu Coca-Cola pentru câteva minute. Petele de rugina, în general, se înlatura dintr-o singura miscare daca puneti peste acestea o cârpa înmuiata cu Coca-Cola.
-        Ca sa gatiti o friptura suculenta de porc varsati o Coca-Cola în tava, înveliti carnea într-o folie de aluminiu si asezati-o în tava si apoi puneti-o la cuptor ca sa se friga. 30 de minute înainte de a fi gata scoateti folia de aluminiu si lasati zeama sa se amestece cu Coca-Cola. Sosul care se va crea va fi foarte gustos.
-        Ca sa scoateti petele de grasime de pe haine adaugati o Coca-Cola în masina de spalat împreuna cu detergentul si demarati programul normal de spalare. Coca-Cola ajuta la eliminarea petelor. Sau la spalatul cu mâna, varsati Coca-Cola peste pata împreuna cu detergentul si apoi frecati în mod ciclic.
-        De asemenea, Coca-Cola ajuta la eliminarea petelor si neclaritatilor de pe parbriz.
-        Coca-Cola are acid fosforic cu pH 2,8 (3,4 dupa altii !) Poate sa dizolve un cui în timp de patru zile. (PH-ul are valori cuprinse între 1 pentru acizi si 14 pentru baze. Un pH  de 7 se considera neutru.)
-        Ca sa se transporte principala solutie concentrata a Coca-Colei ar trebuie ca si camionul-transportor (cisterna) sa utilizeze semnul “Hazardous Material”, care înseamna “Produs de mare pericol”.
-        Firmele care dispun de Coca-Cola o folosesc ca sa curete motoarele camioanelor lor de mai bine de douazeci de ani !

Acest produs îl bem !
Normal ca-l folosim si pentru a curata petele noastre.
Si pe deasupra platim pentru asta ! Corect ?

Informativ :
-        Valoarea medie a racoritoarelor gazoase este de 3,4. Aceasta cantitate de acid este suficient de puternica ca sa dizolve dinti si oase ! Corpul nostru înceteaza sa mai “construiasca” oasele aproximativ la vârsta de 30 de ani. Dupa aceasta vârsta oasele încep sa se dizolve în fiecare an prin intermediul urinei noastre, depinzând însa întotdeauna de aciditatea mâncarii pe care o ingeram. Calciul diluat ajunge în artere, în vasele sanguine, în piele, în tesuturi si în diverse organe (în rinichi rezultatul este formarea pietrelor renale).
-        Racoritoarele nu au deloc elemente naturale (în comparatie cu vitaminele si apa naturala). Contin mult zahar, au o mare aciditate si coloranti. Multi oameni prefera sa bea bauturi gazoase dupa fiecare masa. Va imaginati care este consecinta ?
-        Consecinta ?!
-        Corpul nostru are o valoare indicativa de 37 grade Celsius pentru functionarea digestiei enzimelor. Temperatura racoritoarelor gazoase este cu mult mai scazuta de 37, de multe ori apropiata de zero grade. Aceasta diferenta de temperatura are ca rezultat influentarea procesului de prelucrare a enzimelor si generarea stresului în sistemul nostru digestiv si determinându-l ca acesta sa digere mai putina mâncare. În realitate mâncarea fermenteaza. Mâncarea fermentata genereaza mirosuri urâte, gaze, putreziciune si toxine, care sunt absorbite de catre intestine si astfel intra în sânge de unde se distribuie în întregul organism. Aceasta raspândire a toxinelor ajuta la generarea diferitelor boli.

Câteva exemple :
-        Acum câteva luni a luat loc un concurs la Universitatea din Delhi : “Cine va bea mai multa Coca-Cola ?” Câstigatorul a baut 8 sticle si  a murit pe loc din cauza supra-dozei de “bioxid colorant” (cernelat) în sânge si a lipsei oxigenarii. De atunci, decanul a interzis categoric racoritoarele gazoase la bufetul universitatii.
-        Cineva a pus un dinte spart într-o sticla cu Pepsi-Cola în care în timp de zece zile s-a dizolvat ! Dintii si oasele sunt singurele parti umane care ramân intacte destul de mult timp dupa moartea noastra.

Va imaginati ce poate face aceasta racoritoare sensibilelor noastre intestine si interiorul stomacului nostru în ce hal poate ajunge ?

Mai doriti înca sa beti o Coca-Cola sau un Pepsi-Cola ?

 

 

Cofeina


Cafeaua face parte din toxicele uzuale cele mai raspandite, impreuna cu alcoolul, tutunul si drogurile. Este considerat un drog minor, desi ea confera dependenta fizica si psihica.

Este posibil sa cunoasteti legenda descoperirii cafelei. Se spune ca un pastor arab a constatat ca unele dintre caprele sale topaiau toata noaptea, in timp ce colegele lor dormeau linistite. Intrigat, pastorul le-a urmarit pe cele agitate si a observat ca acestea mancau bobitele verzi ale unui arbust. Si-a facut si el o fiertura amara din aceleasi bobite, rezultatul fiind similar. Prajirea si rasnirea nu au fost decat o formalitate si asa a aparut cafeaua ‘arabica’.

O ceasca mica, de cafea, contine 50 mg cofeina; consumul zilnic a 100 mg cofeina conduce la adictie. Bauturile ‘negre’, cola, pepsi, au un continut de 25-35mg cofeina la 100 ml. bautura. Fiind consumate in cantitate mult mai mare si mai ales de catre copii, aportul de cofeina este si mai riscant.

Cafeaua are efecte excitante si euforizante, avand o aroma specifica apreciata de cafegii inveterati. Acestia ajung frecvent la 3-6 si chiar mai multe cafele zilnic. Ca medicament are o utilizare limitata in contracararea efectelor sedative sau hipnotice din unele asocieri medicamentoase analgezice, antitusive, antimigrenoase, in combaterea supresiei centrului respirator, in special in coma alcoolica, sau in sindromul stemetilian indus de antiemetice, s.a.

Efectele adverse sunt redutabile. Provoaca tahicardie, favorizeaza tulburarile de ritm cardiac, creste consumul de oxigen al miocardului, favorizand astfel angorul, creste valoarea tensiunii arteriale si are un efect diuretic. Intrinsec si prin asociere cu zaharul, ca si prin efectul catecolaminic conduce la cresterea valorilor colesterolului, deci are un efect aterogen.

Stimuleaza secretia gastrica acida, favorizand ulcerul gastric sau duodenal. Scade apetitul. Favorizeaza labilitatea psihoafectiva, creste anxietatea si tremorul de orice natura. Este total contrindicata in afectiunile psihice numite in trecut nevroze; genereaza irascibilitate, agresivitate in tulburarile de personalitate.

S-a stabilit o legatura statistica intre consumul de cafea si cancerul de cap de pancreas si de vezica urinara, efecte datorate altor constituenti decat cofeina, deci atribuibile si cafelei decofeinizate.

Bautorul de cafea are sentimentul ca este superman, debordeaza de energie, desi acest efect este obtinut la doze din ce in ce mai mari, la care se adauga efectele secundare neplacute. Aceasta stare se obtine cu un consum excesiv de energie, pe care cafeaua ne determina s-o cheltuim, dar n-o furnizeaza. Cand efectul din ce in ce mai putin durabil al cafelei trece, omul ramane secatuit, incapabil atat cantitativ cat si calitativ de vreun efort. Sevrajul, sau sindromul de intarcare aduce cu el durere de cap, ameteala, slabiciune marcata, incapacitate de concentrare, scaderea randamentului. Ilustratia care urmeaza are menirea sa surprinda efectele mai subtile ale cafelei.

Paianjenul si cafeaua.
Un entomolog a hotarat sa studieze paianjenul de stepa – acela care face o panza cu fibre radiare, similare unor spite, unite prin laturi poliedrice paralele, de o precizie si regularitate uimitoare. Ce dispozitive de masurare, de topometrie are aceasta vietate care poate realiza ceva atat de perfect. Entomologul i-a stricat panza si a montat camera de luat vederi, aparatul de fotografiat, leptopul pentru notite, fiind gata sa-si faca observatiile. Ziua, paianjenul a dormit profund; la caderea noptii ar fi vrut sa vaneze, sa se ospateze, dar nu avea cu ce. Fiind extrem de precaut si discret, paianjenul de stepa nu-si tese panza decat noaptea pe la ora 2-3, cand este cel mai rece si cel mai intuneric.

Dupa cateva nopti de observatie, omul de stiinta era exasperat si i-a povestit totul prietenului sau farmacistul. Solutia acestuia a fost sa-i administreze paianjenului in cavitatea abdominala o cantitate de cofeina echivalenta cu o ceasca de cafea. Zis si facut. Paianjenul nu si-a mai putut face somnul de zi, dar nici n-a purces la tesutul panzei. Conform unui ceas biologic misterios, el a incercat sa-si refaca panza la aceeasi ora. Doar ca dupa ingestia cofeinei, rezultatul a fost dezastruos; panza sa arata ca o zdreanta, cu fibre neregulate, dezordonate si total ineficienta pentru prinderea insectelor. Abia dupa 72 ore parea sa reintre totul in normal. Si aceasta dupa o priza unica de cafea.

Sa ne amintim, deci, ca oricat de savuroasa ar fi aroma cafelei si oricat de tonic si euforizant ar fi simtamantul initial de forta, acesta nu este insotit de perspicacitate si finete intelectuala, numarul de erori / numarul de incercari creste, scad performantele creative, profunzimea gandirii si discernamantul moral-spiritual.

Cu siguranta ca, respectarea unui ritm sanatos intre activitate si odihna, cu preocupari alternative, cu o apropiere mai atasata de natura, ar conduce la solutii mai judicioase de incarcare a bateriilor noastre energetice, cu rezultate mult mai bune, atat cantitative, cat si calitative, pe termen lung si fara riscul unor efecte secundare nedorite.

Dr. Sandulache Sorin

Sursa: www.cercetatiscripturile.org

This entry was posted in Stil de viata. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>